Angelika Erin

Saladuslikud e-ained meie igapäevatoidus

134-leheküljeline suures formaadis ning raamat

Meediatera 2010


Ma ei ole keemik, kokk ega n.-ö. roheline. Olen käsitlenud lisaainete teemat just selle külje pealt, milline info on kättesaadav tavalisele inimesele, kes ei ole toiduteadust õppinud, kuid sooviks E-ainetest ja teistest toidule lisatavatest ainetest paremini aru saada.
Aasta kestnud uurimistöö tulemusena sain teada, mida süüa, et oma tervisele head teha ja mida tervislikku poes ostukorvi tõsta. Minu eesmärk ei ole mitte vabaneda igasugusest keemiast, vaid esialgu jätta kõrvale see kõige ohtlikum osa.

Raamatust leiad vastused järgmistele küsimustele:
  • Millised E-ained on ohtlikud väikelastele ja allergikutele
  • Millised lisaained võivad kõigil püsivaid tervisehäireid põhjustada
  • Milliseid E-aineid oleks mõistlik igal juhul vältida
  • Kuidas teha ise süüa nii, et ei tekiks tervistkahjustavaid keemilisi ühendeid
  • Millele pöörata tähelepanu toidupakendite etikette lugedes

Raamatus on kaks lühikokkuvõtet kõige kahjulikumatest lisaainetest. Lõika need välja ja pista rahakotti!

Kas teadsid, et:
  • Esimene laboritoiduaine oli supisegu, mille valmistas 1886. a. Julius Maggi
  • Lisaainete kasutamine toiduainetetööstuses kasvab tohutu kiirusega. Kui 1980. aastal oli maitse- ja lisaainetööstuse aastane käive kogu maailmas 4 miljardit dollarit, siis 2008. aastaks oli see kasvanud 5-kordseks - 20,5 miljardi dollarini (Allikas: Leffingwell & Associates)
  • Igal aastal lisatakse Euroopa Liidu liikmesriikides toidule umbes 170 000 tonni aroomaineid
  • Tänapäeva noortel hakkab ära kaduma maitsmismeel, sest kõikide toitude maitsed on tehtud liiga intensiivseks
  • MSG ehk naagrumglutamaat E621 ongi põhjus, miks Sa kartulikrõpsupaki alati tühjaks tahad süüa. See maitsetugevdaja tekitab paljudel inimestel soovi n.-ö. üle süüa
  • Ligi 54%-l Eesti lastest on tervisehäireid, mida põhjustavad ebatervislikud eluviisid, sh. ebatervislik toit
  • Toodete nimed ei pruugi alati kogu tõde toote sisu kohta avaldada. Saksamaal müüakse näiteks vasikamaksapasteeti, mis on tehtud vasikalihast ja üllatus-üllatus - seamaksast
Toode on läbi müüdud
Ma ei ole keemik, kokk ega n.-ö. roheline. Olen käsitlenud lisaainete teemat just selle külje pealt, milline info on kättesaadav tavalisele inimesele, kes ei ole toiduteadust õppinud, kuid sooviks E-ainetest ja teistest toidule lisatavatest ainetest paremini aru saada.
Aasta kestnud uurimistöö tulemusena sain teada, mida süüa, et oma tervisele head teha ja mida tervislikku poes ostukorvi tõsta. Minu eesmärk ei ole mitte vabaneda igasugusest keemiast, vaid esialgu jätta kõrvale see kõige ohtlikum osa.

Raamatust leiad vastused järgmistele küsimustele:
  • Millised E-ained on ohtlikud väikelastele ja allergikutele
  • Millised lisaained võivad kõigil püsivaid tervisehäireid põhjustada
  • Milliseid E-aineid oleks mõistlik igal juhul vältida
  • Kuidas teha ise süüa nii, et ei tekiks tervistkahjustavaid keemilisi ühendeid
  • Millele pöörata tähelepanu toidupakendite etikette lugedes

Raamatus on kaks lühikokkuvõtet kõige kahjulikumatest lisaainetest. Lõika need välja ja pista rahakotti!

Kas teadsid, et:
  • Esimene laboritoiduaine oli supisegu, mille valmistas 1886. a. Julius Maggi
  • Lisaainete kasutamine toiduainetetööstuses kasvab tohutu kiirusega. Kui 1980. aastal oli maitse- ja lisaainetööstuse aastane käive kogu maailmas 4 miljardit dollarit, siis 2008. aastaks oli see kasvanud 5-kordseks - 20,5 miljardi dollarini (Allikas: Leffingwell & Associates)
  • Igal aastal lisatakse Euroopa Liidu liikmesriikides toidule umbes 170 000 tonni aroomaineid
  • Tänapäeva noortel hakkab ära kaduma maitsmismeel, sest kõikide toitude maitsed on tehtud liiga intensiivseks
  • MSG ehk naagrumglutamaat E621 ongi põhjus, miks Sa kartulikrõpsupaki alati tühjaks tahad süüa. See maitsetugevdaja tekitab paljudel inimestel soovi n.-ö. üle süüa
  • Ligi 54%-l Eesti lastest on tervisehäireid, mida põhjustavad ebatervislikud eluviisid, sh. ebatervislik toit
  • Toodete nimed ei pruugi alati kogu tõde toote sisu kohta avaldada. Saksamaal müüakse näiteks vasikamaksapasteeti, mis on tehtud vasikalihast ja üllatus-üllatus - seamaksast
Tooteinfo
Tootekood R0256817
Aasta 2010
Autor Angelika Erin
Kirjastus Meediatera
Kujundaja Külvi Kivend
Köide spiraal
Lehekülgi 134
EAN 9789949210053
Ümbris ei
Keel eesti
Teema tervis ja elustiil, kokandus

Kas kõik raamatud on kohe saadaval?

Uued raamatud - suur osa on laos olemas (seisukord>uus), aga suur osa on ka tellimisel (seisukord > uus tellimisel). Tellimisel raamatud saabuvad lattu enamasti 1-2-3 päeva jooksul. 

Kasutatud raamatud (seisukord > väga hea, hea, rahuldav) on kõik kohe laos või poes olemas.


Mis siis teha, kui minu otsitud raamat on läbi müüdud?

Leia otsitav raamat täppisotsinguga siit.
Saada oma soov info@raamatukoi.ee. Me salvestame selle ja anname teada, kui raamatu
leiame. Vahel leiame kiiresti, vahel kulub aastaid. On raamatuid, mille järjekorras on mitu inimest. 


Kuidas raamatud kätte saab?

Saadame raamatuid kõigisse pakikappidesse ja kulleriga otse tellija aadressile. Raamatuile saab ka ise kauplustesse järele tulla: Harju tn 1 Tallinnas või Lossi tn 28 Viljandis. Soome, Lätti ja Leetu saadame raamatuid nii pakikappidesse kui tavapostiga, mujale maailmas samuti tavapostiga. Loe lähemalt siit.


Millises seisukorras on kasutatud raamatud?

Iga kasutatud raamatu eksemplari juures on märgitud seisukord: väga hea, hea, rahuldav, halb ja vajadust mööda ka täpsustus. Loe lähemalt siit.